L’Esbart Sabadell Dansaire és una entitat dedicada a la recerca, ensenyament i difusió de les danses tradicionals dels Països Catalans.
Des de la seva fundació, l’any 1977, l’esbart ha concentrat els seus esforços en mantenir la màxima fidelitat als orígens de les danses que s’ofereixen al públic i també en organitzar actes, treballs i debats relacionats amb tots aquells aspectes que configuren aquesta branca de la cultura catalana. En el camp de la producció, i amb el desig que arribi a ser tradicional, l’any 1998, va crear el BALL DE LA BOLA DE SABADELL (vegeu apartat Ball de la Bola en aquest mateix web), un ball obert a tothom que es balla cada any la tarda del diumenge de la Festa Major.
El 6 de maig de 2003 li fou concedida la MEDALLA D’HONOR DE SABADELL.
L’Esbart Sabadell Dansaire té permanentment actives les seccions: infantil, juvenil, cos de dansa i la secció dels Cavallets de Sabadell. El conjunt d’aquests grups el formen més de 50 dansaires, amb un repertori d’unes 70 danses en constant renovació. En la presentació en públic donem vital importància a la qualitat d’interpretació combinada amb un model atractiu de divulgació pedagògica, de manera que l’espectador no resti indiferent en presenciar les danses.
Si bé els llocs més adients per les nostres actuacions són els espais públics i oberts (places, parcs, amfiteatres…) també tenim capacitat per fer-ho en teatres, auditoris i altres llocs similars.
No cal dir que la presentació més adequada d’un programa de danses tradicionals és sempre amb l’acompanyament de música en viu.
Malgrat tot i, considerant que això no sempre és possible, disposem d’equips de so propis, que ens permeten fer les nostres actuacions amb música enregistrada i d’absoluta qualitat.
L’Esbart Sabadell Dansaire va ser l’impulsor i fundador del Ball de Gitanes de Sabadell. Si bé al principi va ser una secció de l’Esbart Sabadell Dansaire, el 2022 es va fundar com entitat a part de l’Esbart. Teniu més informació a l’apartat d’enllaços externs i xarxes.
L’Esbart Sabadell Dansaire també va ser l’impulsor del Seguici de Sabadell, creant els Cavallets de Sabadell el 2022. El Seguici de Sabadell surt a l’inici i cloenda de la Festa Major de Sabadell, així com durant la festivitat de La Salut, patrona de la ciutat.
En el decurs de tots aquests anys l’Esbart Sabadell Dansaire ha realitzat més d’un miler d’actuacions a Catalunya, a l’estat espanyol i d’altres països europeus. D’entre totes elles en destaquem algunes de les més representatives:
- Actuacions a Thuir (Catalunya Nord) – 1981 – 1983 – 1987 -1992 – 1994 – 1996 –1999 – 2000 – 2008 – 2011 – 2012
- Festival Mondial de Folklore de la Grande Motte (França) – 1984
- Festival Internacional de Benidorm (Espanya) – 1985
- Festival de Dansa de Nimes (França) – 1985
- Festival Internacional a Brive La Gallarde (França) – 1986
- Festival internacional de Saverne (França) – 1988
- Zomerfestival de Vierhouten (Holanda) – 1992
- II Reencontre Folklorique a Allauch (França) – 1992
- Festival de la Infància a Sarajevo (Bòsnia i Herzegovina) – 1995
- Actuació a l’Auditori de Saint Germain des Près de París – 1998
- XVIII Festival Nacional de Folklore de Bullas (Espanya) – 2000
- Teatre Nacional de Catalunya – 2002
- Actuació al Theatre Traversiere de París (França) – 2002
- Palau de la Música Catalana – 2004
- Festival de Dansa de Archidona (Espanya) – 2006
- VIII Mostra Folklòrica Ciutat d’Eivissa – 2008
- Festival Valldansa. Ribes de Freser/Núria – 2011
- Estrena a Sabadell de l’espectacle de dansa tradicional, “Què farem, què direm..?” – 2011
- Participació en la Marató de TV3 (Sabadell)– 2012
- Ballada al Festival de Folklore ‘El Limonar’ de Llano de Brujas (Múrcia) – 2013
- 28è Aplec Internacional Adifolk a Turí (Itàlia) – 2015
- 29è Aplec Internacional Adifolk a Perpinyà (Catalunya Nord) – 2016
- Ballada a Estopanyà (Òsca) per a recaptar fons per a la Marató de TV3 – 2018
- Homenatge al mestre Jordi Núñez (Barcelona) – 2022
- Presentació Cavallets de Sabadell (Sabadell) – 2022
- Participació en el 70è Aniversari de l’Esbart Albada de Tàrrega (Tàrrega) – 2023
- Participació en la cerimònia dels Premis Morratxa (Sabadell) – 2024
Dia internacional de la dansa
L’Esbart Sabadell Dansaire va organitzar els actes de celebració d’aquesta diada a Sabadell des de l’any 1998 i fins al 2022 amb la participació de centres de dansa, grups folklòrics i entitats vinculades amb la dansa. Aquests actes han anat variant al llarg dels anys, però sempre han mantingut el mateix esperit: acostar la dansa a la Ciutat.
El dia 29 d’abril es celebra el Dia Internacional de la Dansa instaurat per la UNESCO des de 1988, que coincideix amb l’aniversari del naixement del gran renovador i teòric de la dansa Jean Georges Noverre (1727-1810). Es fan actes per a celebrar que la dansa és un llenguatge universal, símbol de les diferents cultures i considerat un símbol de pau.
Sempre en un cap de setmana pròxim al 29 d’abril, principalment l’esbart organitzava aquests actes:
- Mostra de dansa: Era l’acte principal i se celebrava el diumenge, matí i tarda, i comptava amb la participació d’escoles de dansa, grups folklòrics i entitats vinculades a la dansa. Es tracta d’un espectacle on es combinen els diferents estils de dansa i on cada escola o grup de dansa té un espai propi. En aquest acte es llegeix el missatge del Dia Internacional de la Dansa que la UNESCO encarrega cada any a una figura rellevant del món de la dansa.
- Gala de dansa clàssica: El dissabte a la nit, al teatre Principal, les escoles de dansa presentaven un espectacle de dansa clàssica amb coreografies de repertori que havien estat escollides per un jurat que en valorava l’execució i la interpretació.
Actualment, ja no ho organitza l’Esbart i les entitats que l’organitzen fan l’acte principal, un diumenge pròxim al 29 d’abril.